Особливості цифрової трансформації бізнесу - Бокий , Антон (Управління розвитком складних систем, 2024)
Інтеграція в європейський цифровий простір для України в сучасних умовах є важливою та актуальною. Це зумовлено залежністю розвитку української економіки від світових процесів, припливу інвестицій, появи нових робочих місць, розвитку малого та середнього бізнесу, потенційної роботи в глобальних спільних європейських проєктах. У статті досліджено особливості і складові визначення терміна «цифрова трансформація», які демонструють загальну для цих визначень філософію, що цифрова трансформація виходить за межі традиційних функцій діяльності організацій від електронного документообігу до інтелектуальних цифрових технологій, сервісів, що приводить до змін в організації бізнесу, підвищення ефективності та успішності організацій. Це доволі глибинне переосмислення і перебудова бізнес-процесів, культури корпорації, способів взаємодії з клієнтами та партнерами з використанням цифрових інструментів. Цифрова трансформація, як важливий вектор розвитку підприємницької діяльності, проявляється через вплив цифрових трансформацій на глобальну економіку. Автор зазначає, що зростання номінального ВВП відображає кількісні показники економічної активності та якісні зміни в управлінських стратегіях, отже, вплив цифрової трансформації доводить важливість цього процесу для сучасного бізнесу, створює передумови для розбудови потужної інфраструктури, що сприятиме розвитку як внутрішнього цифрового ринку, так і міжнародного бізнесу. В роботі запропоновано концептуальну модель цифрової трансформації для управління підприємством, яка візуалізує комплексний підхід, надаючи можливість більш глибокого розуміння й аналізу складових цифрової трансформації.