Механізми реплікацій і бекапування баз даних у хмарне середовище - Гнатченко , Дмитро; Криворучко , Олена; Вінічук , Олександр (Управління розвитком складних систем, 2024)
Розглянуто функціонал розгортання баз даних на хмарниих обчислювальних середовищах,основні засоби СУБД MS SQL SERVER для збереження даних у промислових базах даних, а також побудова відмовостійкого кластеру роботи БД на промислових серверах. Розглянуто всі можливі методи синхронізацій даних між основною і резервною базою даних, а також методи реалізації бекапування даних у хмару. Дослідження механізмів синхронізації баз даних і бекапування даних, а також побудови відмовостійкого кластеру дасть змогу детальніше розглянути методи збереження даних, синхронізації з резервними базами даних та побудову відмовостійкого кластеру, синхронізацію основної і резервних баз даних. Першочергово розглянуто механізми синхронізації основного і резервного баз серверу. Технологія з високим рівнем доступності баз даних є Always On, яка своєю чергою створює кластер із двох баз даних і уможливлює побудувати відмовостійкий кластер, в якому дві бази даних працюють одночасно і одночасно синхронізуються одна з одною. Застосування технології Transaction Log Shipping (доставка журналів транзакцій) дасть змогу автоматично відправляти резервні копії журналів транзакцій із бази даних-джерела на екземпляр сервера-джерела в одному або кількох баз даних. Під час використання технології синхронізації даних сервери баз даних працюють у режимі Active – StandBy/ReadOnly, тобто основна база завжди буде основною, а за необхідності перемикатиметься на резервну базу даних. Також технологія реплікацій являє собою набір технологій копіювання та поширення даних і об’єктів баз даних між базами даних, а також синхронізацію баз даних для підтримки узгодженості. Отже, побудова відмовостійкого кластеру баз даних допоможе зберегти працездатність інформаційної системи підприємства, навіть якщо один із серверів баз даних повністю втратить свою працездатність.