Побудова регулятора для дискретної системи керування запасами на основі прогнозу - Савранська , Алла; Шевчук , Марк (Управління розвитком складних систем, 2024)
Ефективне керування залишками товарів на складах є необхідною умовою правильного функціонування торговельного підприємства. Такі моделі керування орієнтовані на зниження загальних витрат компанії, підвищення прибутковості підприємства, підтримання розумного балансу між зменшенням заморожених залишків товару та уникненням його дефіциту. При розв’язанні задачі керування запасами важливим є також ефективний розподіл товару між окремими групами. Оскільки в більшості економічних задач інформація про стан системи надходить у фіксовані моменти часу, задачі керування запасами переважно є дискретними моделями. Стан таких системи описується за допомогою різницевих рівнянь. Метою пропонованого дослідження є побудова регулятора, параметри якого вибираються за умови, що залишки товарів на складах компанії є достатніми для забезпечення рівня продажів, що відповідає прогнозному обсягу продажів. У роботі побудовано дискретну систему керування залишками товарів на складах торговельного підприємства. Ця система складається з різницевого рівняння, що описує вектор стану (залишки товарів у певні періоди часу розподілені по групах), початкової умови та регулятора. На регулятор накладається додаткова умова – невід’ємність його компонентів, оскільки ці компоненти є значеннями витрат на поповнення запасів товарів. Для розв’язання задачі ефективного керування залишками будують матрицю прогнозу продажів, що містить значення обсягів продажів розподілених по групах товарів для певних періодів часу. Наукова новизна дослідження полягає у створенні системи керування, що обчислює величини витрат на придбання або виробництво товарів, розподілених по групах, шляхом побудови регулятора, при якому залишки товарів відповідають залишкам, що забезпечують прогнозні продажі в кожен період часу. Створена система керування апробована на реальних даних підприємства оптової торгівлі і впроваджена в практику планування закупівель. Це допомогло підприємству ефективно керувати залишками товару, запобігаючи створенню дефіциту товарів або, навпаки, придбанню зайвих залишків, що заморожує кошти підприємства.