Порядок розроблення системи адміністрування компʼютерної мережі - Криворучко , Олена; Цюцюра , Микола; Третьяков , Данііл (Управління розвитком складних систем, 2024)
Впровадження комп’ютерних мереж може значно прискорити виконання інформаційних процесів, а також підвищити ефективність розподілу і використання апаратних, програмних та інформаційних ресурсів. У мережі різні комп’ютери виконують різні функції. Комп’ютери, які надають іншим комп’ютерам доступ до своїх ресурсів та керують розподілом ресурсів мережі, називаються серверами. Ті комп’ютери, які використовують ресурси серверів, відомі як клієнти. Стаття присвячена вивченню важливого питання відбору і використання інструментів для порядку адміністрування серверів, які управляють та обслуговують серверну інфраструктуру в середовищі мережі компʼютерних клубів, з метою визначення класифікації інструментів системного адміністрування серверів, які необхідні для ефективного управління серверами в компʼютерних мережах. Виконання різноманітних завдань вимагає прийняття рішень щодо вибору інструментів адміністрування серверів з численних наявних або розроблення нових з управління та обслуговування серверної інфраструктури, що приводить компанію до досягнення бізнес-цілей. Складності з вибором ефективних інструментів для вирішення завдань полягає в компетентності адміністраторів мереж. Особливо важливим є це питання, коли йдеться про навчання системних адміністраторів. Отже, необхідно досягти певних навчальних цілей, після досягнення яких адміністратор мереж зможе: описати функції центру адміністрування, описати правила ефективного використання інструментів пакетів для системного адміністрування, визначити порядок диспетчеризації серверів; використовувати різноманітні засоби віддаленого адміністрування сервера для управління серверами; застосовувати кросплатформні інструменти адміністрування, застосовувати інструменти для автоматизації виконання окремих завдань адміністрування тощо. Для вирішення поставленого завдання визначено перелік типових груп: 1) адміністрування груп користувачів; 2) адміністрування засобів забезпечення безпеки; 3) адміністрування локальних і глобальних мереж; 4) моніторинг подій та ресурсів; 5) архівування та відновлення даних. Запропоновано класи інструментів автоматизації задач системного адміністрування: пакети інструментів для системного адміністрування; кросплатформні інструменти адміністрування; інструменти для окремих завдань адміністрування. Значну увагу в роботі приділено аналізу класів інструментів для системного адміністрування, оскільки знання інструментів для системного адміністрування необхідне для усунення несправностей, тестування, зв’язку та виправлення систем, потрібних для продовження роботи. За допомогою правильних інструментів робота стає менш виснажливою, оскільки багато завдань можна виконати за допомогою цих інструментів для системного адміністрування. Отже, в статті наведено цінну інформацію для системних адміністраторів, які шукають способи покращення своїх навичок та знань у сфері системного адміністрування, що може бути корисним для компаній, які шукають способи оптимізації своєї серверної інфраструктури.