Методологічні основи соматоскопічних досліджень у автоматизованих системах підтримки прийняття рішень - Поплавський , Олександр; Шкуратов , Олексій; Колісник , Сергій; Поплавська , Анна; Йовенко , Дмитро (Управління розвитком складних систем, 2024)
Автоматизовані системи підтримки прийняття рішень (АСППР) набувають широкого застосування в різноманітних галузях науки і техніки, зокрема в медицині, де їхня роль у діагностичних, прогностичних та терапевтичних процесах є незаперечною. Використання обчислювальних технологій у медичній практиці стало необхідним етапом розвитку галузі, проте зростання обсягів даних, що потребують обробки, та підвищені вимоги до точності, швидкості й надійності рекомендацій суттєво ускладнюють процеси прийняття рішень. Збільшення кількості даних у поєднанні з необхідністю мінімізації ризиків помилкових рішень підштовхує наукове співтовариство до пошуку новітніх інформаційних технологій, здатних забезпечити високий рівень точності обчислювальних операцій і мінімізувати часові витрати на їх виконання. Соматоскопічні вимірювання, які є важливим елементом оцінки стану опорно-рухового апарату і загальної фізичної постави пацієнта, вимагають точного і систематичного аналізу зображень, що допомагає ідентифікувати критично важливі анатомічні маркери. Цей процес передбачає точне визначення ключових точок на зображеннях анатомічних структур, що є основою для побудови точних прогнозів щодо стану пацієнта та подальшого планування лікування. В умовах постійного зростання обсягів медичних даних і жорсткіших вимог до якості рішень, що приймаються, особливої актуальності набуває впровадження інноваційних технологій, зокрема глибокого навчання, яке забезпечує покращення процесів аналізу і діагностики. У роботі акцентовано увагу на використанні спеціалізованих архітектур нейронних мереж, які уможливлюють здійснювати ідентифікацію ключових анатомічних точок на зображеннях, що, своєю чергою, сприяє глибокому і точному аналізу анатомічних структур. Такий підхід значно підвищує ефективність діагностичних процесів, мінімізуючи ймовірність помилок у прийнятті рішень та оптимізуючи роботу медичних систем. Результати проведених досліджень демонструють значний потенціал використання алгоритмів глибокого навчання в медичних системах для автоматизованого аналізу зображень, що дає змогу значно підвищити точність і швидкість прийняття рішень. Така автоматизація сприяє зниженню ризику суб'єктивних помилок, пов'язаних із людським фактором, що має особливе значення у складних клінічних випадках. Отже, подальший розвиток досліджень у цьому напрямі має надзвичайно важливе значення для медичної галузі, оскільки відкриває нові можливості для вирішення складних діагностичних завдань на інноваційному технологічному рівні. Інтеграція технологій глибокого навчання в процеси виокремлення соматоскопічних даних дає змогу не лише підвищити ефективність діагностики, але й створити передумови для розроблення нових систем підтримки прийняття рішень, що оптимізують медичну практику.