Цифрові моделі організації будівництва на ґрунті інтеграційного підходу та SMART-управління - Дружинін , Максим; Степанюк , Роман; Гергі , Маріан; Малихін , Михайло; Сторожук, Олександр; Костенко, Денис (Управління розвитком складних систем, 2024)
Стаття присвячена дослідженню цифрових технологій адаптації моделей організації будівництва до сучасних викликів, що включають економічні, екологічні та соціальні аспекти. Розглянуто ключові інноваційні підходи, такі як використання Building Information Modeling (BIM), цифрових двійників, Інтернету речей (IoT) та хмарних платформ, які забезпечують інтеграцію всіх етапів будівельного проєкту. Особливу увагу приділено концепції інтегрованого управління, що дає змогу узгоджувати інтереси стейкхолдерів і підвищувати прозорість процесів. Запропоновано систематизацію методологій, які адаптують організаційно-технологічні моделі до умов цифровізації. Зокрема, проаналізовано методології Data-Driven Decision-Making, Smart Scheduling, Sustainability Metrics Integration та Digital Twin-Based Lifecycle Analysis. Визначено ключові індикатори ефективності (KPI), такі як точність прогнозів, ефективність використання ресурсів, енергоефективність та тривалість етапів проєкту. У статті акцентовано на впливі цифрових технологій на гармонізацію інтересів стейкхолдерів через інтеграцію даних та зменшення конфліктів. Показано, як використання цифрових платформ сприяє зниженню витрат, оптимізації управлінських процесів, підвищенню якості виконання робіт та забезпеченню стійкого розвитку. Окремо розглянуто роль SMART-цілей у формуванні стратегій для досягнення ефективності в будівництві. Результати дослідження спрямовані на вдосконалення підходів до організації будівництва через впровадження цифрових технологій, що адаптують моделі до змін середовища, забезпечуючи їхню довгострокову стійкість, гнучкість і конкурентоспроможність. Стаття є актуальною для науковців і практиків, зацікавлених у трансформації будівельної галузі.