Метод ціннісно-орієнтованого управління проєктами в галузі пасажирських перевезень - Іщенко , Віталій; Заяц , Ольга (Управління розвитком складних систем, 2025)
Розглянуто підхід до розробки методу ціннісно-орієнтованого управління проєктами в галузі пасажирських перевезень, що враховує специфіку транспортного середовища та багатокритеріальні інтереси стейкхолдерів. Актуальність теми зумовлена зростанням невизначеності у зовнішньому середовищі, зокрема через регуляторні зміни, фінансові обмеження, технологічну складність та підвищену соціальну чутливість транспортних проєктів. У таких умовах класичні моделі управління, орієнтовані на «трикутник проєкту» (бюджет – час – якість), не забезпечують досягнення сталих результатів та не враховують реальну цінність для стейкхолдерів. Авторами статті запропоновано метод управління, що базується на системній оцінці очікувань стейкхолдерів і визначенні цінності проєкту. Метод охоплює: ідентифікацію та класифікацію стейкхолдерів, виявлення їхніх пріоритетів, визначення критеріїв оцінки цінності, аналіз ризиків, що можуть вплинути на реалізацію очікувань, та формування рекомендацій щодо вибору альтернативних рішень. Особлива увага приділяється взаємозв’язку між ризиками та втратою цінності, що дозволяє ефективніше керувати очікуваннями та знижувати конфлікти на етапі реалізації. Практичне значення дослідження полягає в можливості адаптації методу для стратегічного планування та реалізації проєктів у сфері пасажирського транспорту. Запропонований підхід сприятиме підвищенню ефективності розподілу інвестицій, зниженню ризиків затримок та перевитрат, а також забезпечить прозорість процесу прийняття рішень для всіх стейкхолдерів проєкту.