Прийняття рішень при виборі земельних ділянок під об’єкти будівництва - Лізунова , Аліна; Титаренко , Максим (Управління розвитком складних систем, 2025)
Будівельна галузь, як стратегічна основа економіки, прямо впливає на національний економічний і соціальний розвиток. В умовах посиленої урбанізації та обмеженості ресурсів критичного значення набуває професійна та раціональна оцінка земельної ділянки на початковому етапі інвестиційного проєкту. Ігнорування ключових інженерно-інфраструктурних факторів на ранній стадії планування неминуче призводить до суттєвого збільшення витрат та ризиків, що ставить під загрозу фінансову стабільність проєкту. З огляду на це, метою роботи стало окреслення основних складових SWAP-аналізу, як ефективного практичного інструменту для систематизації процесу вибору земельних ділянок під будівництво. Було проведено детальний розгляд походження методології SWAP – імовірно, вона виникла у професійному середовищі для узагальнення багаторічного досвіду та спрощення комунікації між фахівцями й інвесторами, фокусуючись на виявленні прихованих ризиків. Завдання дослідження полягало у деталізації кожного з чотирьох елементів SWAP та обґрунтуванні їхнього критичного впливу на кінцеву вартість та успіх будівельного проєкту. Деталізований розгляд чотирьох ключових факторів SWAP показав їхню багатоаспектність та критичне значення: S – Size (Розмір) вимагає оцінки не лише загальної площі, а й форми та топографії ділянки, щоб уникнути недотримання будівельних норм та зростання витрат на земляні роботи. W – Water (Вода) охоплює аналіз рівня ґрунтових вод, а також оцінку доступу до водопостачання та ризику паводків. A – Access (Доступ) стосується не лише якості під'їзних шляхів для будівельної техніки, але й наявності та вартості підключення до ключових інженерних мереж: електропостачання, газопостачання та каналізації. P – Proximity (Наближеність) визначає майбутню ліквідність та комфорт проживання, оцінюючи відстань до ключових об'єктів соціальної інфраструктури та враховуючи наявність потенційних джерел дискомфорту у безпосередній близькості. Застосування SWAP-аналізу є незамінним практичним інструментом для інвесторів та забудовників, оскільки він дозволяє систематизувати процес вибору земельної ділянки та запобігти дорогим помилкам і прихованим витратам ще на нульовому циклі проєктування. SWAP-аналіз виступає як ефективний механізм для об'єктивного порівняння кількох варіантів та вибору оптимальної ділянки, що максимально відповідає потребам інвестиційного проєкту та забезпечує його фінансову стійкість.