Дослідження та вибір великих мовних моделей для автоматизації міграції АВАР-коду - Поздняков , Олег; Пархоменко , Анжеліка (Управління розвитком складних систем, 2025)
Досліджено проблему міграції програмного коду при переході зі старої версії системи SAP ERP 6.0 на сучасні ERP-платформи, зокрема SAP S/4HANA. Обґрунтовано необхідність автоматизації процесу міграції з використанням методів та засобів штучного інтелекту. Комплексний аналіз існуючих академічних та промислових тематичних досліджень підтвердив доцільність використання великих мовних моделей для міграції коду. Виявлено низку переваг підходу на основі великих мовних моделей, зокрема здатність обробляти різноманітні сценарії міграції. Виділено ключові ризики та обмеження, поширені в корпоративному середовищі, зокрема: безпеку даних, конфіденційність, високу вартість викликів та обмежені знання моделей щодо предметної області. Розроблено метод вибору великої мовної моделі з відкритим вихідним кодом, яка може безпечно використовуватися в ландшафті підприємства, тим самим зменшуючи ризики, пов'язані з хмарними рішеннями. Метод базується на розробленій системі критеріїв, що включає: розмір моделі, розмір контекстного вікна, тип ліцензії, підтримку навчання з точним налаштуванням, орієнтацію на якість коду (виміряну за допомогою еталонного набору даних), підтримку квантування моделі та підтримку спільноти. Для систематичного ранжування моделей-кандидатів запропоновано використання гібридного методу AHP-TOPSIS. Метод AHP використовувався для перевірки ваг критеріїв, тоді як TOPSIS використовувався для ранжування моделей на основі їх близькості до ідеального рішення. На основі розробленого методу було обрано три великі мовні моделі: Qwen 2.5 Coder 14B, DeepSeek-Coder-V2 16B та Llama 3.1 8B. Розроблено план комплексного тестування обраних моделей для подальших експериментальних досліджень. Наукова новизна роботи полягає в розробці методу вибору великих мовних моделей для задач міграції користувацького коду, що відрізняється від існуючих методів системою критеріїв вибору моделі та застосуванням гібридного підходу AHP-TOPSIS для ранжування моделей-кандидатів. Практична цінність роботи полягає в тому, що розроблений метод дозволяє обрати модель з урахуванням обмежень корпоративного середовища та вимог інформаційної безпеки, що дозволить підвищити рівень автоматизації міграції ABAP-коду під час переходу на нові версії ERP-систем від компанії SAP SE. Розроблений метод може застосовуватися для вибору великих мовних моделей під час модернізації інших великих комп’ютерних систем, розроблених як на мовах програмування з відкритим вихідним кодом, так і на пропрієтарних мовах.