Адаптивне лідерство як детермінанта сталого розвитку SMART-університету на засадах штучного інтелекту - Бушуєв, Сергій Дмитрович; Лященко, Тамара Олексіївна; Запривода, Аліна Анатоліївна; Кухарський, Віталій Михайлович (Управління розвитком складних систем, 2025)
Сучасний університет як соціо-економічна система стикається з безпрецедентними викликами, зумовленими глобалізацією, технологічною революцією та вимогами сталого розвитку. Трансформація класичного вищого навчального закладу в SMART-університет, орієнтований на сталість, вимагає принципово нових підходів до управління. У статті досліджується симбіоз концепції адаптивного лідерства та технологій штучного інтелекту (ШІ) як ключовий фактор успіху цієї трансформації. Обґрунтовано, що традиційні ієрархічні моделі управління неефективні в умовах високої невизначеності та динаміки. Запропоновано концептуальну модель, в якій адаптивне лідерство, втілене як на інституційному, так і на розподіленому рівнях, використовує інструменти ШІ для прийняття дано-орієнтованих рішень, антиципативної адаптації та персоналізації всіх аспектів діяльності університету – від освітнього процесу до управління ресурсами. Визначено, що ШІ виступає не заміною лідера, а потужним «підсилювачем» його можливостей, надаючи інструментарій для аналізу складних систем, моделювання сценаріїв і автоматизації рутинних операцій. Доведено, що саме синергія людського адаптивного потенціалу та обчислювальної потужності ШІ формує основу для стійкого, гнучкого та конкурентоздатного SMART-університету майбутнього.