Архітектура цифрових платформ підтримки мультипроєктного управління в будівельних компаніях - Ползіков, Мирослав Олександрович (Управління розвитком складних систем, 2025)
Дослідження присвячене розробленню архітектури цифрових платформ підтримки мультипроєктного управління в будівельних компаніях. У роботі розглянуто принципи побудови інтегрованої системи, що поєднує ERP, PPM, CRM, BIM та аналітичні модулі Data Analytics у єдиний інформаційний простір. Такий підхід спрямований на підвищення ефективності координації між різними проєктами портфеля, узгодження процесів управління ресурсами, фінансами, ризиками та якістю. Особливу увагу приділено створенню цифрової екосистеми, здатної не лише відображати поточний стан проєктів, а й прогнозувати можливі відхилення та оптимізувати управлінські рішення в режимі реального часу. Запропонована факторно-структурна модель передбачає використання коефіцієнта інформаційно-аналітичної інтеграції, який дозволяє оцінювати ефективність взаємодії між різними цифровими модулями. Удосконалено алгоритмічну схему багатокритеріальної оптимізації, побудовану на методах Парето-фронту, еволюційних алгоритмах NSGA-II та адаптивній системі вагових коефіцієнтів. Це забезпечує можливість балансування між ключовими показниками – витратами, тривалістю, якістю, ризиками та кадровим навантаженням – у межах єдиного управлінського контуру. Розроблена структурноалгоритмічна модель демонструє, як взаємодіють цифрові платформи, аналітичні модулі та організаційні механізми для підтримки стабільного функціонування мультипроєктного середовища. Доведено, що інтеграція цифрових інструментів у межах єдиної архітектури дозволяє підвищити точність планування, скоротити ризики інформаційних розривів і забезпечити прозорість управлінських процесів.