«Канвас» методу формування гіпотез для складного ІТ-проєкту - Путій, Ілля Дмитрович; Тесленко, Павло Олександрович (Управління розвитком складних систем, 2025)
Розглянуто методологічні засади розробки та застосування «канвасу» як інструменту формування технічних гіпотез у складних ІТ-проєктах. Обґрунтовано доцільність адаптації концепції Business Model Canvas Олександра Остервальдера до контексту управління гіпотезами в інженерії програмних систем. Запропоновано нову модифікацію – Hypothesis Canvas 2.0, орієнтовану на процес генерації технічних гіпотез, що дозволяють мінімізувати рівень невизначеності, оцінити життєздатність архітектурних або технологічних рішень і підвищити прогнозованість результатів реалізації складних проєктів. Визначено сутність технічної гіпотези як формалізованого припущення про працездатність або ефективність конкретного рішення, яке підлягає перевірці шляхом експерименту чи моделювання. Розроблений «канвас» структурує процес формування гіпотези за такими блоками: проблемна зона, технічне припущення, критичність, план формування, вхідні ресурси, критерії успіху, очікуваний вихід та наслідки. Встановлено, що така блокова структура формує візуальну модель управління знаннями, у межах якої гіпотези трансформуються з неструктурованих ідей у керовані артефакти з визначеними параметрами та критеріями валідації. Запропоновано алгоритм генерації гіпотез у складних ІТ-проєктах як складник «канвасу», що містить послідовність керованих функцій: від ідентифікації проблемних областей і визначення їхньої критичності до структурування та оцінки здійсненності перевірки. Введення двоетапного механізму фільтрації дозволяє оптимізувати витрати ресурсів, фокусуючись лише на припущеннях, що є критичними для успіху проєкту. Використання Hypothesis Canvas 2.0 забезпечує узгодженість між аналітичними, технічними й управлінськими аспектами, сприяє скороченню циклу прийняття рішень та підвищує зрілість процесів інженерії вимог. Перспективою подальших досліджень є розроблення інтерактивних цифрових версій «канвасу» з їхньою інтеграцією в середовища DevOps і PLM для автоматизації управління життєвим циклом гіпотез.