Інтегрована система процесного та проєктного управління складними ІТ-проєктами - Тесленко, Павло Олександрович; Овсійчук, Віталій Петрович; Ковтун, Ірина Анатоліївна; Скопін, Роман Петрович (Управління розвитком складних систем, 2025)
Розглянуто проблему управління складними ІТ-проєктами, що реалізуються у середовищах із високим рівнем процесної зрілості ІТ-компаній. Показано, що традиційний проєктний підхід, орієнтований на досягнення результатів у межах визначеного часу, бюджету та обсягу робіт, у таких умовах є недостатнім без урахування процесної архітектури компанії. Розкрито взаємозв’язок між процесним та проєктним управлінням, що формується завдяки обов’язковій інтеграції корпоративних процедур фінансового контролю, управління безпекою, якістю, кадровими ресурсами та знаннями з динамічними методами управління окремими проєктами. На основі аналізу літературних джерел та практичних прикладів показано, що стандарти ITIL, ISO 21500, ISO/IEC 20000 та ISO/IEC 12207 забезпечують основу для поєднання підходів, сприяючи синхронізації стратегічних, тактичних та операційних рівнів управління. Запропоновано власне визначення складного ІТ-проєкту, складність якого зумовлена необхідністю поєднання процесного та проєктного підходів, що відрізняє його від інших категорій складних проєктів і визначає як інтегрований тип ІТ-проєктів. Представлено концепт інтегрованої системи управління, що складається з функціональних блоків проєктного та процесного менеджменту, об’єднаних інтеграційними механізмами. Концепт описує наскрізну логіку прийняття рішень на стратегічному, тактичному та операційному рівнях на рівні ідеї, забезпечуючи узгодженість архітектурних рішень, кадрових ресурсів, знаннєвих процесів, управління якістю та змінами. Особливу увагу приділено ролі інтеграційних блоків, які виконують функцію трансляції між процесним і проєктним вимірами та мають у перспективі реалізовуватися на основі інтелектуального аналізу даних і систем штучного інтелекту. Зроблено висновок, що інтеграція процесного та проєктного підходів є ключовим чинником успіху складних ІТ-проєктів, який забезпечує їх успішне завершення при достатній стійкості та адаптивності.