Архітектурні шаблони із вбудованою методологією розробки ERP-рішень - Цюцюра, Микола Ігорович; Макоєдова, Валентина Олександрівна; Цюцюра, Світлана Володимирівна; Криворучко, Олена Володимирівна (Управління розвитком складних систем, 2025)
Вибір сервіс-орієнтованої архітектури (SOA) для сучасних програмних систем забезпечує суттєві переваги у якості, надійності та сталості ПЗ. Ключовими перевагами є спрощене обслуговування, висока відмовостійкість, прискорення розробки та адаптивність до змін бізнес-вимог. Декомпозиція додатка на незалежні сервіси з чіткими інтерфейсами дозволяє ефективно масштабувати компоненти та мінімізувати операційні ризики. Разом з тим, впровадження SOA супроводжується складністю координації розподілених сервісів, затримками в комунікаціях та потребою у надійних механізмах узгодженості даних. Без належної архітектурної підтримки такі системи стають складними для керування та налагодження. Метою роботи є дослідження специфіки механізмів генерації та обробки подій, що забезпечують асинхронну взаємодію сервісів і контрольовану реакцію на зміни стану системи. Застосування перевірених подієво-орієнтованих патернів дозволяє проєктувати системи, стійкі до високих навантажень. Моделі взаємодії на основі подій зменшують зв'язність сервісів, сприяючи їх незалежному розвитку та масштабованості без радикальних змін структури. Асинхронні SOA-рішення також створюють умови для інкрементального розширення функціоналу без зупинки існуючих процесів, що критично для довгострокових проєктів. Використання брокерів повідомлень і стандартизованих протоколів гарантує надійність та прозорість взаємодій. Результати аналізу підтверджують, що поєднання принципів SOA з асинхронними механізмами є надійним фундаментом для створення адаптивного та якісного ПЗ у динамічному технологічному середовищі.