ПРОЕКТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ РОЗРАХУНКУ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ БУДІВЕЛЬ - Чуприна, Х. М.; Чуприна, Ю. А. (Управління розвитком складних систем, 2016)
Описано основні етапи технології, методології та розрахунку енергоефективності будівель. Сформульовано вимоги до енергетичної ефективності будівель, визначено основні показники енергоефективності залежно від категорії будівлі. Сформовано вимоги до енергоефективності технічних систем. Прийнято до уваги можливості використання з технічної, економічної та екологічної точок зору різноманітних високоефективних альтернативних систем. Запропоновано технологію розрахунку енергоефективності будівлі, націлену не тільки на економію енергії, а й на вдосконалення технологічних процесів. На основі запропонованої технології розроблено узагальнену схему архітектури інформаційної системи розрахунку енергоефективності будівель. Реалізація такої системи дозволить автоматизувати енергоаудит і розрахунок енергоефективності будівлі, отримати енергетичний паспорт будівлі та економічний звіт щодо проведення заходів з підвищення енергоефективності.