ІНФОРМАЦІЙНА ПІДСИСТЕМА КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ З ВИКОРИСТАННЯМ КАРТ ШУХАРТА
DOI:
https://doi.org/10.32347/2412-9933.2021.47.190-195Ключові слова:
інформаційна система, статистичні методи, контрольні карти Шухарта, якість продукції, діагностика, прогнозуванняАнотація
Технологічні процеси харчової промисловості характеризуються невизначеністю та складністю процесу, які залежать від багатьох факторів, починаючи від самого складу сировини і закінчуючи фізико-хімічними властивостями продукції на всіх етапах її виробництва. Все це збільшує можливості коливань параметрів самого процесу і якості кінцевого продукту. Розглядається питання створення інформаційної системи контролю якості готової продукції технологічного процесу виробництва вершкового масла, що ґрунтується на застосуванні статистичних методів контролю якості продукції, а саме контрольних карт Шухарта. Для побудови контрольних карт Шухарта використовуються експериментальні дані вологості готового продукту, що встановлюється технологічним регламентом відповідно до виду масла. Діагностика і прогнозування якості готової продукції проводиться шляхом аналізу карт середнього та розмахів на наявність можливих викидів за контрольні межі процесу, а саме верхньої та нижньої границь. Карта середнього слугує для відображення стабільності процесу із нанесенням середнього процесу. Вона виявляє небажані варіації, або ж умови, за яких процес виходить зі стану статичної керованості. Карта розмахів слугує для виявлення небажаних варіацій у самій підгрупі вибірки і є індикатором мінливості процесу. Вихід значень за межі на карті розмахів свідчить про наявність у системі певних причинно-наслідкових зв’язків. Для впорядкування можливих причин виникнення відхилень під час технологічного процесу використано діаграму К. Ісікаві.
Посилання
Kano М., Hasebe S., Hashimoto I., Ohno H. Evolution of multivariate statistical process control: application of independent component analysis and external analysis. (Computers & Chemical Engineering, vo. 28 (2004), pp. 1157-1166.
Materiały szkoleniowe firmy DNV – Six Sigma Solutions 2007.
Wosik I., Zdanek M. System Six Sigma – studium przypadku, tom 2, Opole 2010, s. 669 – 678 (red.: Ryszard Knosala).
Biswas R. K, Masud M.Sh, Kabir E. Shewhart Control Chart for Individual Measurement: An Application in a Weaving Mill. Australasian Journal of Business, Social Science and Information Technology, Volum 2, April 2016, pp. 89-100.
Криворучко О. В, Костюк Ю. В, Самойленко Ю. О. Концептуальна модель інформаційної системи управління якістю вершкового масла. ГРААЛЬ НАУКИ. Вип. 1, лютий 2021. С. 255 – 258.
Paprocka І., Dzięgiel А.. The statistical control of the measuring process capability of vertical displacement of the head restraint – The first part: Theory. Режим доступу: http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-48002193-d6fc-45f4-ac89-5fbf8f8ccd9e
Власенко Лідія. Автоматизоване управління підсистемами технологічного комплексу цукрового заводу з використанням методів діагностики і прогнозування: дис… канд. техн. наук. Національний університет харчових технологій, 2010. 234 с.
Rampersad, H. К. Total Quality Management: An Executive Guide to Continuous Improvement. Berlin-Heidelberg: Springer Verlag, 2001, 190 p.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2021 Олена Криворучко , Юлія Костюк , Юлія Самойленко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.